Twee oude besjes beroeren de Burgwal

Twee 80-jarigen, omringd door vele, vele buren, want wonend in een seniorenwoning aan de Burgwal. Een mooi compact stukje wonen in hartje Haarlem.
Twee 80-jarigen die de buurt flink beroeren. Althans 1 van de 2. Mevrouw is geregeld gillend en schreeuwend op straat te vinden, … in de nacht, vernielt de planten in de buurt en gooit haar yoghurtpakken uit het raam. Een paar voorbeelden die zijn aangekaart in de reeks aan brieven die we van de omwonenden ontvingen. Er is duidelijk sprake van overlast. Voortdurende overlast wel te verstaan, want alle gesprekken en waarschuwingen ten spijt, er verandert niets. 

Marie, gepokt en gemazeld in het contact met huurders weet: Hier klopt iets niet. Volgens haar is mevrouw behoorlijk dement en heeft hulp nodig. Ze benadert de desbetreffende zorginstantie en legt haar bevindingen voor. Dat doet ze met enige regelmaat. Maar biedt weinig soelaas. ‘’Als mevrouw niet wil, dan kunnen we haar niet opnemen’’, dat is de repeterende zin die ze te horen krijgt. De zorginstantie staat met lege handen, Marie staat met lege handen, en de buurt blijft maar brieven schrijven.

Marie laat het er niet bij zitten. Mevrouw is niet meer in staat om zelf beslissingen te nemen, is een gevaar voor zichzelf en anderen. Ze vindt dat er wat moet gebeuren!

En dat kan. Op hele andere gronden. Het dossier overlast heeft een dusdanig formaat en inhoud dat er een rechtszaak kan worden aangespannen om de twee uit huis te zetten. En dat gebeurt, in de wetenschap dat niemand dakloos mag zijn. De familie weet ervan en gaat akkoord. Ook zij zien geen andere manier om hun vader en moeder op een plek te krijgen waar ze veel beter af zijn. Voor moeder blijkt dat, na opname bij de crisisdienst van de GGZ, een gesloten inrichting te zijn. Vader kan zijn laatste jaren in rust slijten in een verzorgingstehuis. Hij bleek aan het eind van z’n latijn te zijn. Had jarenlang in zijn up voor z’n vrouw gezorgd. Met haar viel echter geen land te bezeilen, en ook hij was hier niet tegen opgewassen. Mevrouw was namelijk ernstig ziek. En deskundige hulp was al lang heel hard nodig.