Met koffer in de hand gevonden op station

Vriendelijke – nu alleenstaande – man, 91 jaar van Turkse afkomst. Woont al 15 jaar in seniorenwoning in Schalkwijk. 
Het is april 2016. We constateren een betalingsachterstand. Meneer kan de huur niet meer betalen? Dat was nooit het geval. Met hulp van buren spreken we een betalingsregeling af. 
Mei 2016 meneer staat aan de balie in Velserbroek. Heeft z’n beste pak aan en is op eigen houtje naar ons toegekomen! Dat terwijl hij 89 jaar oud is en slecht ter been. Ongelooflijk. 
Karin ontvangt de man en begeleidt hem met een kopje koffie naar onze tafel. Gelukkig blijkt Marie in kantoor te zijn. Zij kent de case en kan de man daarom verder helpen.

Meneer is de Nederlandse taal nauwelijks machtig en maakt een warrige indruk. Ze legt hem zo goed en zo kwaad als het kan uit wat er aan de hand is. Het gesprek is klaar, meneer moet weer naar huis. Slecht ter been, 89 jaar oud, … Marie en Karin besluiten hem naar huis te brengen. Ook om zicht te krijgen op zijn woonsituatie. Marie heeft het gevoel dat er meer aan de hand is. Een huisbezoekje kan daarom geen kwaad. Meneer neemt plaats in de bedrijfsauto en Karin brengt hem naar huis. Marie’s gevoel klopt: het huis is een troep! Het is er vuil en niet opgeruimd. Bovendien zitten de gordijnen dicht. Karin meldt wat ze heeft aangetroffen en Marie plant twee weken daarna een huisbezoek in.

Ze treft een verwarde oude man aan met smoezelige kleding vol vlekken en weer zijn de gordijnen dicht. Hulp is gewenst! Marie doet een melding bij het sociaal wijkteam en bij Sys Zorg, een instantie die allochtone ouderen helpt bij financiële problemen.

De betalingsregeling is geactiveerd, echter het geld wordt steeds gestorneerd. Er is niet voldoende saldo om automatische incasso’s te doen. Dat is raar. Meneer krijgt een uitkering en ontvangt pensioen. Waar blijft het geld?

Die vraag zou beantwoord kunnen worden door meneer. Echter: die is verdwenen! 
Hij wordt uiteindelijk gevonden op het station in Alkmaar met een koffertje in zijn hand…
De vraag rijst of meneer nog wel in zijn woning kan blijven wonen. Familie in Nederland lijkt hij niet te hebben. Wel is er een dochter die in Turkije woont. Daar verblijft hij zes weken gedurende de zomer. In die zes weken wordt het geld niet meer gestorneerd en kan de huurachterstand worden ingelopen. Dat zou kunnen betekenen dat meneer zelf geld van zijn rekening haalt.

Zodra hij weer terug is, wordt duidelijk dat zelfstandig wonen niet meer mogelijk is. Maatschappelijk werk besluit dat meneer tijdelijk naar een verzorgingshuis gaat in Hillegom. We hebben het over februari 2018. Echter zijn situatie verergert.

Op dit moment september 2018 is duidelijk dat hij in Hillegom moet blijven. Zelfs in een gesloten afdeling. Meneer is te verward en vormt een gevaar voor zichzelf. Zijn dochter is een paar weken in Nederland. Met de maatschappelijk werker wordt besloten de huur voor de woning op te zeggen. De heer T., nu 91 jaar, zal niet meer zelfstandig kunnen wonen. Maar hij is nu wel in veilige handen.

John de Jong

In dienst bij Pré Wonen vanaf 2003

Projectleider Vastgoed
01-01-2016 t/m heden

Projectleider Groot Onderhoud
01-01-2012 t/m 31-12-2015

Projectleider PO & GO
30-06-2003 t/m 31-12-2011