Machteloze mensen

Deze week volgt de uitspraak van de strafzaak, via de officier van Justitie, rond de brand aan een van onze woningen. De vraag is of de huurder van de woning wel of niet schuldig wordt bevonden voor het aansteken van de brand.

Janny heeft afgelopen week een rechtszaak (civiel recht) gevoerd tegen de huurder en geëist dat Pré Wonen meneer geen nieuwe woning hoeft aan te bieden, dit omdat meneer al in een eerder stadium overlast heeft veroorzaakt en met zijn woongedrag omwonenden in gevaar heeft gebracht.
Geeft de rechter meneer gelijk en wordt hij niet aansprakelijk gesteld voor het aansteken van de brand, dan zal Janny alsnog onderzoeken wat Pré Wonen verder kan doen met meneer. Daar terugkeren is geen optie.

De vraag is dan ook: Kan hij daar dan nog wel wonen? De buurt heeft namelijk schoon genoeg van hem. Zoveel is Janny wel duidelijk geworden. Dus terugkeren naar zijn straat is geen optie in verband met de veiligheid van meneer zelf en de omwonenden, hiervoor is te veel gebeurd.

Meneer zorgt al langere tijd voor veel overlast, hiervoor heeft Janny hem al eerder aangesproken en aangeschreven. Onlangs nog stond hij schreeuwend uit het raam huisraad van zijn ex-vrouw naar beneden te gooien. Verder stond zijn voortuin helemaal vol met puin. Vies en onveilig voor kinderen. En als klap op de vuurpijl dan: de brand.

De buurt is ervan overtuigd dat hij – onder invloed van drank en drugs – zijn huis in de brand heeft gestoken. Vlak voor het uitbreken ervan is hij namelijk nog in de woning gezien. De brand, verspreidde zich in een razend tempo. In een paar seconden was de benedenverdieping volledig uitgebrand. Dankzij de oplettendheid van de overbuurvrouw en haar dochtertje, was de brandweer snel ter plaatse. Die snelheid heeft levens gered. Want het mag echt een wonder heten dat de naastgelegen woningen niet zijn getroffen.

Na de brand is meneer opgepakt en heeft 3 maal 30 dagen vast gezeten. De officiële termijn voor een voorarrest. 
En toen opeens bleek hij weer op vrije voeten te zijn! Daarvan was niemand op de hoogte gebracht. Janny niet, de politie niet en de buurt niet. Janny kwam hierachter doordat ze op een ochtend 7 gemiste oproepen had. De voicemail was ingesproken en daarop de stem van de buurvrouw. Ze verzocht Janny onmiddellijk te komen, want: haar buurman liep rond in zijn uitgebrande woning en de huurders waren in paniek.Wat bleek, hij is in afwachting van de uitspraak van de rechter deze week op vrije voeten gesteld. En mag doen en laten wat hij wil… zonder enkele beperking.
Wanneer meneer weer grijpt naar de drank en drugs dan is hij een gevaar voor zijn omgeving en voor zichzelf. Dat is al gebleken. Zijn ex-vrouw en kind van 4 jaar verblijven momenteel in een blijf van mijn lijf huis, dit in verband met de agressie van meneer.

Het wachten is nu op de uitspraak.

John de Jong

In dienst bij Pré Wonen vanaf 2003

Projectleider Vastgoed
01-01-2016 t/m heden

Projectleider Groot Onderhoud
01-01-2012 t/m 31-12-2015

Projectleider PO & GO
30-06-2003 t/m 31-12-2011