Het verhaal van C

C. is een alleenstaande vrouw. Zij woont in Schalkwijk. Ze doet regelmatig aangifte bij de politie over wangedrag van buren. Ook belt ze regelmatig met Pré Wonen omdat ze boos is op haar buren. Ze laat wisselend gedrag zien: ze kan de ene dag haar buren bedreigen en de volgende dag diezelfde buren bloemen brengen. Haar gedrag laat zich door haar buren niet eenvoudig begrijpen. In het begin van het Buurtpowerproject verscheurt ze de uitnodigingen die in de hal zijn opgehangen. Dit is voor de communitbuilders een aanleiding om met haar in gesprek te gaan.

Buurtpower: Op zoek naar contact met en de behoeften van C.
De eerste ontmoeting met C. is niet eenvoudig. C. is boos omdat er papier in de hal hangt en dat vindt zij gevaarlijk. We nemen tijd voor het gesprek. Na afloop nodigen de we haar uit voor de flatkoffie. Ze komt. En ze blijft komen.

  • We leren C. steeds een beetje beter kennen. We moeten regelmatig bemiddelen tussen C. en haar buren. Wantrouwen en het beschuldigen van anderen lijkt een terugkerend patroon. Na een tijdje zien we dat ze vaak een cadeautje meeneemt voor een ander en dat het haar goed doet om contact te hebben met anderen.
  • Ze neemt haar buren in vertrouwen door te delen dat haar kat is overleden. Het vertrouwen betekent veel voor haar.  Ze deelt steeds een beetje meer van haar persoonlijke belevenissen met haar buren.
  • We leren daardoor dat C. het soms fijn vindt om even met rust gelaten kan worden, dat onduidelijkheid haar angstig maakt en een onveilig gevoel geeft. Ook leren we dat ze niet goed kan horen. Buurtpower helpt haar om een gehoorapparaat te krijgen. Dat maakt veel verschil! We leren dat het goed is om haar uit te blijven nodigen en contact te blijven zoeken. Buurtpower ondersteunt C. bij het vinden van een manier om contact met buren te herstellen als ze dit door controleverlies afkapt.
  • Op advies van Buurtpower praat C. met een pastoraal werker over de rouw om het verlies van haar kat. Dit blijkt verbonden met het verlies van haar vader. We zien C. opknappen door de gesprekken.
  • Haar buren begrijpen haar nu iets beter en gaan niet meer in op haar felle gedrag. Zenodigen haar vaak uit voor koffie of voor korte kleine uitjes in de buurt. Haar buren houden haar ook in de gaten en melden (op verzoek van C.) aan de communitybuilders als ze denken dat het minder gaat en ze niet weten wat te doen.  C. wordt actief als etagevertegenwoordiger en is trouw aanwezig bij de koffiemomenten.

Wanneer we naar C. kijken is er ook een ander verhaal te vertellen:
Het verhaal over de vrouw met de Wajong-uitkering en de diagnose schizofrenie. Ze is meerdere malen opgenomen in de GGZ. Ze gebruikt veel medicatie. Ze heeft een vriend die verslaafd is aan alcohol en illegaal bij haar woont. Ze vertoont veel symptomen van straatangst en gaat bijna nooit de deur uit. Haar gedrag wekt agressie op en is moeilijk te verstaan. Buren keren zich van haar af.