Dirk de Reiger

Juni 2017, het is een heerlijke zomerse dag. Dat vind Dirk de reiger ook en met een grote zwaai komt hij aangevlogen op zijn vaste adres: J.J. Hamelinkstraat nummer 0. Daar wacht een overheerlijke speklap om door hem te worden opgepeuzeld.  Reiger blij, huurder blij, omwonenden…. Niet blij.

Omwonenden helemaal niet blij zelfs. En daarom heeft Loes voor de zoveelste keer mevrouw K aan de telefoon. Deze keer over de bewuste reiger. Dat de vogel speklappen te eten krijgt, vindt ze al niet fris. Maar bovendien is de stoelgang van de bewuste vogel dusdanig dat er geregeld poep op haar balkon ligt en ver daar buiten. Ook de autodealer die aan de overkant van het complex zijn bedrijf heeft, weet ons te vinden. En vraagt zich vertwijfeld af wanneer meneer R stopt met het voeren van al die vogels. Zijn auto’s zitten regelmatig onder de witte spikkels. Een bijtend goedje, dat niet echt best is voor de lak.

Mevrouw K. wil graag dat het voeren stopt en wel NU. Maar ze heeft nog een andere boodschap. Ze vertelt Loes dat ze zich zorgen maakt over meneer R. Meneer R? Wie is meneer R, vraagt Loes zich af. Meneer R blijkt de onderhuurder van meneer S te zijn. Meneer S kan de huur niet betalen en heeft daarom een kamer in de onderhuur. Voor het volledige huurbedrag van de woning en niet bij ons aangevraagd. Illegaal dus. Meneer S kan de huur trouwens niet betalen omdat hij het merendeel van zijn geld overmaakt aan goede doelen.
Hoe dan ook, meneer R huurt illegaal en meneer S en meneer R hebben vaak ruzie, wat onlangs heeft geleid tot een forse vechtpartij. Dat is de reden dat mevrouw K zich deze keer bij ons meldt.
Volgens Loes is het simpel: 1 en 1= 2. Illegale onderhuur en overlast. Meneer R moet eruit!
Dat is echter pertinent niet het punt dat mevrouw K wil maken. Het ligt niet aan meneer R, zeker niet, roept ze uit! Meneer S , de eigenlijke huurder is de aanstichter van het kwaad. En dat is hij al heel lang. Al jaren heeft de buurt last van deze man.
Mevrouw K geeft aan dat ze juist wil opkomen voor meneer R. Hij mag zeker niet op straat komen te staan. ‘Wat is er eigenlijk aan de hand en wat nu te doen?’, vraagt Loes zich af.

Loes nodigt mevrouw K en meneer R uit op ons kantoor. Dan blijkt dat meneer R heel veel pech heeft in zijn leven. Van een man met een baan, een relatie, kinderen en een woning is hij geworden tot een man zonder relatie, zonder huis en spullen die zijn kinderen niet meer mag zien. Dat is een trieste constatering.
Toch geeft Loes aan dat meneer illegaal in de kamer van meneer S zit, en dat hij daar uit moet. Meneer R roept dat hij niets liever wil. Hij voelt zich bedreigd, meneer S komt zo maar zijn kamer binnen vallen, en het huis is één vieze smerige bende. Maar … hij heeft deze kamer nodig anders verliest hij zijn baan! Het enige vaste punt dat hij nog heeft in zijn leven.

1 en 1 is dus toch niet meteen 2. Althans niet na het aanhoren van dit verhaal. Loes zoekt naar een andere oplossing. Bespreekt de situatie met het team waar de zinnen: ‘dat leidt tot precedentwerking en iedereen wil wel een huis…’ voorbij komen. Logisch, maar dit lost het probleem niet op. Deze situatie is nijpend en een uitzondering. Loes schakelt Villex in, voor tijdelijke huisvesting. Daar stuit ze op het volgende probleem: Een van de eisen van Villex is dat de toekomstige huurder geen schulden mag hebben. En je raad het al: meneer heeft wel schulden…

Hier is meteen iets geks aan de hand. Onze eigen woningen, kunnen we dus niet verhuren aan onze eigen doelgroep. De mensen die toch best regelmatig te kampen hebben met forse schulden. Maar er was een lichtpuntje. Eindelijk. Als wij als corporatie garant wilden staan dan kon meneer een woning huren. Dat hebben we gedaan. Een maand later verhuist meneer. Bevrijd uit zijn penibele situatie. Loes heeft zelden iemand zo blij gezien. Nu de overlast van meneer S nog in goede banen zien te leiden.

John de Jong

In dienst bij Pré Wonen vanaf 2003

Projectleider Vastgoed
01-01-2016 t/m heden

Projectleider Groot Onderhoud
01-01-2012 t/m 31-12-2015

Projectleider PO & GO
30-06-2003 t/m 31-12-2011