Zaterdag 16 februari, 2.00 uur ’s nachts, de telefoon van Albert gaat. Dat betekent vaak niet iets goeds. Hij heeft wachtdienst. De melding die hij krijgt is ‘Binnenbrand woning Lindenlaan’. Meer informatie krijgt hij niet. Dat is ook niet gebruikelijk. De meldingen zijn neutraal, men doet geen uitspraken over heftigheid van brand of mogelijke slachtoffers. Aangekomen op de Lindenlaan hoort hij wat er aan de hand is. Het gaat om een binnenbrand met veel rookontwikkeling. De bewoonster is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Ze leeft, maar blijkt forse brandwonden te hebben. Opluchting bij Albert dat de bejaarde vrouw nog in leven is.
Extreme hitte
Hij meldt zich om 2.30 uur bij de bevelvoerder. Deze persoon geeft aan dat er teveel rookontwikkeling is: de omwonenden moeten hun huizen verlaten. Het gaat om de huizen links en rechts en ook boven de woning van de desbetreffende vrouw. Twee gezinnen en een stel staan die koude nacht in maart op straat. De taken worden al snel verdeeld. De brandweer is gaan ventileren, ramen en deuren worden open gezet zodat de rook zich kan verspreiden. Albert zorgt voor een onderkomen voor de omwonenden en belt de aannemer. Terwijl hij de bewoners gerust stelt, is de aannemer al ter plekke. Dat duurde nog geen half uur. De mannen gaan direct aan de slag, en timmeren de woning met forse platen dicht. De extreme hitte heeft namelijk gemaakt dat de ramen met kozijn en al uit de sponning zijn geblazen. De woning heeft veel schade. Hoe eerder de woning er weer toonbaar uitziet, hoe beter. Is beter voor de gemoedsrust van de omwonenden. Om klokslag 4.00 uur is de woning afgetimmerd en is het teken brand meester gegeven. De omwonenden kunnen weer terug naar hun woning.
Een nare ervaring
Het is zondagochtend 17 februari, 11.00 uur. Albert besluit bij alle 7 bewoners langs te gaan voor een gesprekje. Het zijn korte gesprekken over de gevolgen voor de verzekering en wat te doen met rook- en roetschade. Kort, maar krachtig, want de omwonenden stellen het 1 voor 1 erg op prijs. Een uur later is ook de burgemeester aanwezig. Hij wilde kennis nemen van de situatie. Op dat moment hoort ook hij dat het niet goed gaat met de bewoonster. Uiteindelijk blijkt de dag erna dat mevrouw de brand niet heeft overleefd. Een grote schok voor allen.
Het effect ervan is ook dat de bewoners van de Lindenlaan zich zorgen maken over hun veiligheid. En vragen zich af: Waarom zijn er geen rookmelders geplaatst! Veel telefoontjes die maandag aan het adres van Albert. En ook nu weer neemt hij de tijd uit te leggen wat er is gebeurd en hoe een ieder daarin zijn of haar voorzorgsmaatregelen kan nemen.
Op dinsdag is de rust weergekeerd. Het overlijden van de oude mevrouw is voor iedereen een nare ervaring. De kwetsbaarheid van de mens is maar weer eens pijnlijk duidelijk geworden. En dat geldt zeker voor de wat oudere mens die alleen woont.

Albert Westenberg
In dienst vanaf…